Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Η Θέση στο Poker

Η θέση στο poker είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα.
Όταν ξεκινά μία παρτίδα texas hold 'em, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κοιτάξουμε πριν αποφασίσουμε αν θα "μπούμε" σε μια παρτίδα, είναι η θέση που βρισκόμαστε σε σχέση με τα blinds.
Οι θέσεις χωρίζονται στις παρακάτω: blinds (small και big blind), early positions (E.P.), middle positions (M.P.), late positions (L.P.), όπως φαίνεται και στο σχήμα:



Η επιλογή των χεριών που παίζουμε ανάλογα με τη θέση μας, γίνεται για δύο λόγους:
Πρώτον διότι όσο πιο "νωρίς" βρισκόμαστε σε μία παρτίδα, τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να έχει ένα καλύτερο φύλλο από μας, κάποιος που έπεται.

Για παράδειγμα εάν βρισκόμαστε στην θέση Under The Gun (UTG) - ο πρώτος που μιλάει και βρίσκεται μετά το big blind, υπάρχει μια πιθανότητα περίπου 30% κάποιος μετά από μας να έχει έναν Άσσο - Εννιά (Α9) ή κάτι καλύτερο. Επομένως από αυτές τις θέσεις πρέπει να παίζουμε μόνο φύλλα του τύπου: Α-Α, K-K, A-K s, Q-Q, J-J (s = suited, δηλαδή φύλλα του ίδιου χρώματος).
Ανάλογα, από τις μεσαίες θέσεις, μπορούμε να μπούμε στο pot και με φύλλα όπως: Α-Κ, A-Q s, A-J s, Κ-Q s, 10-10 / 9-9 / 8-8, A-Q, Α-10 s, K-J s και να είμαστε κερδοφόροι. Τέλος, από τις τελευταίες θέσεις, και ειδικά από το button μπορούμε να σκεφτούμε αρκετά συχνά, να κλέψουμε τα blinds, ιδίως όταν έχουνε ανέβει αρκετά ή στην χειρότερη να δούμε ένα flop με κάποιο suited connector (7-8s, 8-9s,9-Ts κλπ.).
Αρχικά φύλλα χαμηλότερα από τα παραπάνω, δε θεωρούνται τίποτα το ιδιαίτερο στο Texas Hold'em και είναι λάθος π.χ. να νομίζει κανείς ότι π.χ. το Κ-8 ή το Q-9 είναι καλά φύλλα. Αξίζει να σημειωθεί πως κάποιο θεωρητικά αδύναμο φύλλο σε τραπέζι 10 παικτών, μπορεί να θεωρείται πολύ πιο δυνατό σε short-handed τραπέζια (max 6 άτομα), αφού όπως είναι φυσιολογικό είναι λιγότερες οι πιθανότητες να έχει κάποιος άλλος κάτι καλύτερο.
Αυτό μας φέρνει και στο δεύτερος σκέλος της σημασίας της θέσης. Σε μία παρτίδα, έχει τεράστια σημασία να μιλάς μετά τον αντίπαλό σου. Αυτό σου δίνει μεγάλο πλεονέκτημα, διευρύνει τη γκάμα τον κινήσεων σου και φυσικά σε βοηθάει - πράγμα που είναι ένα απ' τα σημαντικότερα στο poker - να κάνεις λιγότερα λάθη. Για το πως πρέπει να παίζουμε έχοντας θέση, θα επανέλθω αργότερα, τώρα όμως θα παραθέσω μία παρτίδα που αντικατοπτρίζει την ουσία των όσων λέω:

Aς δούμε ένα παράδειγμα, πως μπορείς να χάσεις ένα pot εξ αιτίας της κακής θέσης σου στη σειρά πονταρίσματος:

Έχεις και είσαι σε early position. Ο αντίπαλός σου έχει και έχει καλύτερη θέση από εσένα, αφού είναι στο button. Κάνεις raise και όλοι πηγαίνουν πάσο εκτός από αυτόν.

Το flop ανοίγει με και ποντάρεις. Αυτό το ποντάρισμα λέγεται semi-bluff, αφού δεν έχεις κάποιον έτοιμο συνδυασμό, αλλά έχεις πιθανότητες να βγάλεις κάτι καλό στη συνέχεια. Ο αντίπαλός σου στο button κάνει call, έχοντας open end straight draw ("κέντα πάνω-κάτω").

Το turn είναι που δεν προσφέρει βοήθεια σε κανέναν από τους δυο σας. Ποντάρεις και πάλι, με την ελπίδα να ωθήσεις τον αντίπαλό σου σε πάσο, αλλά αυτός κάνει και πάλι call.

To river είναι το και μη έχοντας απολύτως τίποτα, κάνεις check, αλλά ο αντίπαλός σου ποντάρει. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνεις το call εδώ και είσαι υποχρεωμένος να πας πάσο, παρ' ότι έχεις το καλύτερο φύλλο. Με άλλα λόγια, έχασες το pot επειδή απλά είχες χειρότερη θέση από τον αντίπαλό σου.

*Πηγή: Pokercity.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: